Daržovės

Briuselio kopūstų užkepėlė

gaminkime.lt

Pradėsiu nuo pamokslo/moralizavimo: valgyti briuselio kopūstus labai sveika. Juose gausu vitaminų B ir C, geležies, kalio ir magnio, o tai ypač svarbu gerai kasdieninei savijautai ir peršalimo ligų profilaktikai. Kadangi pati visai mėgstu šiuos mažus kopūstukus, o daugybės įvairių jų paruošimo būdų (įvairovė neleidžia nusibosti) nežinau, projektas „52 skanios savaitės” paskatino pasikuisti internete ir paieškoti kokio nors dar neišbandyto, įdomaus ir nesudėtingo recepto. Briuselio kopūstų „gratin” pasirodė pats tas. Kas tas „gratin”? Lietuviškai tai būtų terminas „užkepėlė” – kai kepimo formoje daržovės padengiamos sūriu, baltos duonos trupiniais ar kiaušiniais ir kepamos orkaitėje. Labai paprasta, ganėtinai greita ir labai skanu. Tinka ir kaip garnyras prie mėsos, ir kaip atskiras patiekalas (vegetariški pietūs ar lengva vakarienė).

Briuselio kopustu uzkepele

500 g Briuselio kopūstų;
325 ml pieno;
2,5 šaukšto miltų;
druskos, pipirų;
žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto;
60 g tarkuoto fermentinio sūrio;
45 g baltos duonos trupinių.

Briuselio kopūstus pavirkite 4 minutes verdančiame pasūdytame vandenyje ir nusunkite. Kepimo formą patepkite šiek tiek sviesto. Tada į ją suberkite nuvarvintus kopūstus. Pasiruoškite padažą. Prikaistuvyje ar nedideliame puode kaitinkite pieną iki virimo. Tuo metu miltus su šlakeliu vandens išmaišykite iki vientisos tyrelės. Kai pienas beveik užvirs, palengva, nuolat maišydami, supilkite miltus ir maišykite padažą toliau, kol sutirštės iki norimos konsistencijos. Tada pagardinkite jį druska, pipirais, tarkuotu muskato riešutu, suberkite tarkuotą sūrį ir išmaišykite. Gautą masę supilkite ant Briuselio kopūstų. Pabarstykite paviršių duonos trupiniais. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 35 minutes.

1 Comment

  1. Simona

    Kepėm vakarienei, labai skanu su čili padažiuku 🙂

Leave A Comment