Saldūs pyragai

Citrininis morengų pyragas

gaminkime.lt

Nusprendžiau prisijungti prie projekto „Kepėjai be stabdžių” ir išbandyti gaivų, saldžiai rūgštoką citrininį morengų pyragą. Didžiai mano nuostabai ir priešingai bandžiusių kepti atsiliepimams, mano pyragas iš pačio pirmo karto pavyko kuo puikiausiai! Pabandykite ir Jūs 🙂

Citrininis morenginis pyragas

Reikės:

Pyrago pagrindui:
200 g miltų,
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
50 g cukraus,
1 arbatinio šaukštelio cinamono,
100 g minkšto sviesto,
1 didelio kiaušinio.

Citrininiam įdarui:
180 g cukraus,
60g (6 v.š.) kukurūzų krakmolo,
4 didelių kiaušinių trynių (baltymus palikti morengams),
100 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių,
vienos tarkuotos citrinos žievelės,
200 ml vandens,
50-60 g sviesto (kambario temperatūros).

Morenginiam viršui:
4 kiaušinių baltymų,
120 g cukraus,
žiupsnelis vanilino,
1/2 a.š. citrinos esencijos.

Gaminimas:
1. Paruošime tešlą: miltus, kepimo miltelius, cukrų ir sviestą sudėti į virtuvinį kombainą ir išsukti tešlą (žinoma, galima tai daryti ir rankomis), įkulti kiaušinį, suberti cinamono miltelius ir dar pasukti tešlą. Užminkyti tešlą į burbulą, uždengti maistine plėvele ir padėti 60-90 min. į šaldytuvą.
2. Sumaišyti krakmolą, cukrų, citrinos sultis ir vandenį gilesniame puodelyje iki vientisos masės. Kaitinti maišant ant vidutinės ugnies maždaug 10 min, kol vanduo užvirs. Tada sumažinti ugnį ir maišant dar pavirti apie 30 sekundžių, kol masė taps vientisa ir tiršta.
3. Nuimti nuo ugnies ir tuoj pat sudėti kiaušinių trynius, sviestą ir citrinos žievelę, maišyti, kol sviestas ištirps ir visa masė taps vienalytė, dailiai gelsvos spalvos. Supilti įdarą į indelį ir padėti šaltai.
4. įkaitinti orkaitę iki 180 laispnių. Pasiruošti 28 cm skersmens pyrago formą. Išimti tešlą iš šaldytuvo, ant miltais pabarstyto paviršiaus išminkyti ir iškočioti taip, kad, įklota į kepimo formą, tešla dailiai „liptų per kraštus”. Tešlos pagrindą subadyti šakute ir kepti apie 10-12 minučių. Išimti.
5. Išplakti baltymus kol suputos. Tada, po truputį, plakant, suberti cukrų, sumaišytą su vanilinu ir citrinos esensija (ne daugiau kaip du šaukštus cukraus vienu kartu). Plakti kol gausis graži, žvilganti ir beveik standi masė.
6. į tešlos krepšelį sudėti apstingusį citrininį įdarą. Ant viršaus šaukštu paskirstyti baltymų masę ir tuo pačiu šaukštu suformuoti dailias viršūnėles. Kepti apie 10-12 min. kol baltymų viršūnėlės dailiai apskrus.
7. Išimtą iš orkaitės pyragą aušinti apie 20 min. Tada įdėti į šaldytuvą. Stingdyti porą valandų ir tik tada patiekti.

1 Comment

  1. Kriste

    Aciu uz receptuka, labai labai skanus gavosi. Tik as i baltymus idejau geltonu dazu, tai labai graziai derinosi su citrininiu pertepimu http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150102527955036&set=a.443347250035.233176.590750035&theater

Leave A Comment