Kokteiliai skirstomi į „šeimas” – rūšis, kuri kiekviena turi savo paskirtį.
APERITYVAS – kokteilis, pateikiamas prieš valgant maistą. Šios rūšies kokteiliai turi būti nekaloringi, netiršti. Jū „darbas” – paruošti skonio receptorius maisto ragavimui. Jų puošybai netinka grietinėlė (kaip ir sudėčiai). Aperityvu gali būti sausas martinis, Manhatan.
Apetitą skatinantys kokteiliai – po valgio geriami kokteiliai. Dažniausiai tai sausi alkoholiniai gėrimai su dideliu alkoholio kiekiu.
Atogražų gėrimai (tropiniai) – Pietų amerikos gėrimai, paprastai su tropinių vaisių sultimis, papuošimu.
Batida – braziliškos kilmės alkoholinių kokteilių šeima, kurių pagrindą sudaro braziliška degtinė kačasa (cachaca).
Cobbler – ilgai geriamas (long drink) kokteilis, išmaišomas su grūstu ledu bei taurėje papildomas gazuotu gėrimu (vandeniu, limonadu, šampanu). Dar vadinamas FIX.
Colada – romo pagrindu gaminami Karibų jūros regiono gėrimai su vaisiais ir grietinėle, dažnai su kokoso priedais.
Collins – ilgai geriami (long drink) kokteiliai, kilę iš „sour” rūšies kokteilių. Pagrindinis alkoholinis gėrimas, cukrus ir citrusų sultys išmaišomi taurėje, paskui ją pripildant gazuoto gėrimo.
Cooler – didelio kiekio silpni alkoholiniai kokteiliai skirti troškuliui numalšinti.
Daiquiri – klasikinius „daikirius” sudaro romas, laimo sultys ir cukraus sirupas.
Daisy – saldūs didelio kiekio kokteiliai.
Eggnog – desertiniai saldūs kokteiliai, gaminami iš kiaušinio trynio, cukraus ir pieno.
Flip – eggnog atmaina, gaminama be pieno.
Fancy drinks – egzotiški gėrimai, eksperimentuojančio barmeno fantazijos vaisius, sukurtas čia pat ekspromtu. Dažniausiai labiau gražūs ir puošnūs, nei skanūs 🙂
Frappe – greitai geriami kokteiliai su daug grūsto ledo. Pateikiami plokščioje šampano arba margaritos taurėje.
Gazuoti (soda) kokteiliai – silpni arba visai nealkoholiniai ilgai geriami kokteiliai, kurių pagrindą sudaro gazuotas (sodos) vanduo.
Greitai geriami (short drink) kokteiliai – mažo tūrio kokteiliai (50, daugiausiai 80 ml), išgeriami vienu arba dviem gurkšniais.
Hangover – vaistai nuo pagirių. Vadinamieji „corpse reviver” kokteiliai, geriami sveikatai pagerinti kitą rytą po išgertuvių. Paprastai maišomi net iš keletos stipriųjų alkoholinių gėrimų, nors gali būti ir tiesiog gaivinanti nealkoholinė „Virgin Mary”.
Highball – troškuliui numalšinti skirti kokteiliai. Alkoholinis pagrindas atskiedžiamas gazuotu gėrimu, pateikiama didelėje stiklinėje.
Long drink – ilgai geriami kokteiliai. Paprastai didesnio nei 100 ml tūrio kokteiliai, kurių pagrindas užpiltas dideliu kiekiu gazuoto gėrimo arba sulčių.
Julep – kokteiliai, gaminami toje pačioje stiklinėje, kurioje ir bus pateikti (pvz. Mojito).
Smash – vaisinis „julep” variantas.
Karšti gėrimai – hot drinks. Kavos pagrindu paruošti gėrimai.
Margarita – tekilos pagrindu pagaminti daikiriai (daiquiri).
Popietiniai kokteiliai (after dinner) – po pietų geriami virškinimą skatinantys gėrimai.
Punšas (punch) – karštas gėrimas, kurio pagrindą sudaro vynas arba romas, pagardintas apelsinais ir gvazdikėliais.
Sour – rūgštieji kokteiliai. Pagrindinis alkoholis suplakamas su citrusų sultimis ir pasaldinamas cukrumi ar jo sirupu.
Putojantys (fizz) kokteiliai – „sour” kokteiliai su gazuotu vandeniu.
Sling – klasikinių kokteilių rūšis, kuomet aukštoje taurėje su ledu pateikiamas alkoholinis gėrimas, išmaišytas su citrinų sultimis, sirupu ir gazuotu vandeniu arba limonadu.
Sluoksniuoti – kokteiliai, kurie nemaišomi ir neplakami, o komponentai supilami taip, kad matytūsi jų sluoksniai.
Šampano kokteiliai – kokteiliai, kuomet naudojamas putojantis vynas. Jis visuomet pilamas ANT jau suplaktų kitų kokteilio komponentų (pripildant taurę).
Vieno gurkšnio „šotai” – taurelėje pateikiami 20-40 ml gėrimai, išgeriami vienu mauku. Mūsų mėgstamiausias – kaimynų latvių „Rygos balzamas” su persikų sultimis. Šis kokteilis priklauso ir „šotų”, ir sluoksniuotų kokteilių grupėms.